mulesing


Mulesing

 

In Australië en Nieuw Zeeland, is de schapenhouderij big business. Vooral de langharige merinosschapen staan er in grote getallen. De wol is van hoge kwaliteit, beter dan de Europese. Een gevolg van het gunstige klimaat. Toch leidt dat zelfde klimaat ook tot problemen. Niet alleen merinosschapen gedijen er goed, de omstandigheden zijn ook uitstekend voor de vraatzuchtige vlieg met de Latijnse naam “Lucilia cuprina”. Deze voedt zich met van alles, van rottend fruit tot uitwerpselen. En uitwerpselen vindt de vlieg in overvloed rond het wollige achterste van de schapen. Geen smakelijk verhaal, maar wel voor deze zogenaamde “blowfly”. Daar legt de vrouwelijke vlieg dus ook bij voorkeur haar eieren. De larven die daaruit voorkomen, voeden zich met het levende vlees van het schaap, en scheiden intussen ammoniak at. Het eerste leidt tot vreselijke irritaties en afschuwelijke wonden, terwijl de ammoniakafscheiding leidt tot vergiftigingsverschijnselen. Uiteindelijk kan het schaap sterven aan de complicaties.

De blowfly is een groot probleem, dat het schapenland Australië enorm economische schade berokkend. Er wordt van alles geprobeerd om het vliegenprobleem aan te pakken, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Insecticides, vliegenvallen… het  bleken geen afdoende oplossingen.

Een oplossing is wel het “mulesing”, zo genoemd naar de “ uitvinder” ervan John Mules. Het verhaal gaat dat Mules tijdens het scheren van een schaap per ongeluk de huid rond de anus weg schaafde. Zo zou hij hebben ontdekt dat het schaap de ellende van de vleesetende larven van de Lucilia Cuprina bespaard bleef.

De methode is inmiddels verfijnd, maar het principe blijft gelijk: operatief wordt een laag huid rond de anus weggehaald. Daardoor ontstaat littekenweefsel, en dus geen wol groei. De manier waarop dat mulesing gebeurt is niet altijd ethisch. De boeren hebben het juist over microchirurgische ingrepen en wijzen vooral op de ellende die de schapen later bespaard wordt. Mulesing is echter een fenomeen dat eigenlijk alleen in Australië voorkomt. In andere klimaatzones komt die blowfly niet voor.

Indien je 100% zeker wilt zijn van geen Mulesing praktijken is een alternatief de Nieuw-Zeelandse of Zuid-Amerikaanse wol. Daar komt door grote temperatuur verschillen de blowfly niet voor. Dus komt dit probleem niet voor.