Extra dik breien, armbreien en haken


XXL breien

 

Extra vet XXL breien en haken met lontwol

Voor extra dik brei- en haakwerk voor o.a. plaids, sjaals, poufs, kussens en tassen, hebben we verschillende soorten geschikte lontwol.

Werken met lontwol

Je gebruikt de hele lont, of je kan deze één of meerdere keren splitsen, afhankelijk van de gewenste dikte.

Als je de lont zo gebruikt, krijg je een heerlijk zacht brei- of haak­werk. De wol blijft wel een beetje pluizen, want lontwol is niet gesponnen of getwijnd. De haren zijn alleen mooi in één richting gekamd. Om pluizen te voor­komen, kan je de wol voor of na het breien/haken wel vervilten.

Vooraf vervilt je de lont met behulp van een rolmatje, water en zeep tot een stevig koord. Als je je werkstuk na het breien of haken vervilt, raden we aan om dit met de hand te doen of in de wasdroger. Je kunt ook vervilten in de wasmachine, maar dan heb je het proces wat minder onder controle. Door met de hand te vervilten heb je de beste greep op het eind­resultaat.

Armbreien

Je kunt lontwol breien en haken met extra dikke pennen. Of zelfs met bezemstelen of PVC-afvoerpijp. Maar je kunt ook lekker wild armbreien, helemaal zonder pennen. Gewoon de lontwol breien op je eigen armen! Bekijk het tutorioal-filmpje van Stylecookie hieronder…

Hoeveel wol heb ik nodig?

In één kilo lontwol zit ongeveer 30 à 40 meter lont. Per partij en soort wol kan dit behoorlijk verschillen. De losse aard van de lont maakt dat het een rekbaar aantal meters is; hoe meer je er aan trekt hoe langer maar ook hoe dunner de lont wordt. De hoeveelheid wol die je nodig hebt, hangt van veel factoren af: manier van haken of breien, dikte van de pen, dikte van de lont of het garen, de soort steek. Voor een deken of plaid heb je tussen de 3 en 5 kilo lontwol nodig, afhankelijk van de manier van breien of haken. Maar we kunnen er eigenlijk niet veel zinnigs over zeggen. De beste raad die we kunnen geven is: maak altijd eerst een proeflapje met een beperkte hoeveelheid wol. Bestel daarvoor bijvoorbeeld een zak van 250 gram. 

 

Lange lont

Wij leveren een bestelling van meerdere kilo’s lontwol zo mogelijk aan één stuk. Maar omdat de lont uit onze voorraad niet eindeloos is, kunnen wij niet garanderen dat dit altijd lukt. Omdat twee stukken lont eenvoudig aan elkaar te zetten zijn, is dit ook geen probleem. Beide einden een beetje uitwaaieren en over elkaar leggen, dan lichtjes in elkaar rollen en verder breien. Je ziet er na het breien niets meer van.

 

Babyfoto’s

Lontwol is ook het materiaal dat veel wordt gebruikt voor het maken van de superzachte, fluffy dikke dekentjes.

XXL deken breien

Dit deken is gebreid met lontwol en heeft een afmeting van 1,2 meter hoog en 1,2 meter breed.

De afmeting kan verschillen wanneer je andere naalden gebruikt. Ook is het mogelijk om een deken te armbreien met dit garen. Wil je de deken liever hoger maken, pas dan simpelweg het aantal steken aan, maar zorg wel voor een meervoud 2 steken.

 

Benodigdheden

• Breinaalden of rondbreinaalden 35-50 mm.

• 3 kilo Lontwol

• Stopnaald

Voor de foto’s is gebruikt: Nieuw‑Zeelandse merino 401. Maar je kunt natuurlijk ook andere soorten en kleuren gebruiken.

 

Gebruikte steken

• Recht

• Averecht

 

Werkbeschrijving

• Zet om te beginnen 20 steken op.

• Toer 1: Brei alle steken recht.

• Toer 2: Brei alle steken averecht.

Herhaal toer 1 en 2 om en om en in totaal 18 keer en hecht bij de 19e toer af

 

Afwerking

Werk alle draadeindes weg (gemakkelijkst is om dit met je handen te doen) zodat de deken helemaal mooi is afgewerkt.

 

Afvoerpijp

Je kunt eenvoudig zelf XXL breipennen maken van PVC afvoerpijp. Deze zijn mooi glad, niet al te zwaar en snel te maken. Zaag de pijp schuin af en schuur de ontstane punt dan mooi glad met fijn schuurpapier. Simpel toch?!

 

Tips voor XXL-breien en haken

Lontwol is een niet-gesponnen en getwijnde wol. De haren zijn alleen in één richting gekamd tot een lont. Daardoor is het een mooi zacht en volumi­neus garen, maar het is wel een beetje zwak omdat je het gemakkelijk uit elkaar trekt. Dat is voor de normale toepassing van lontwol, waarbij je er telkens kleine plukjes vanaf trekt om een mooie laag te leggen en dan te vervilten, juist de bedoeling.

Met lontwol kan je echter ook lekker dik breien of haken. Daarbij moet je wel goed rekening houden met de eigenschappen van deze wol. Je kan er niet te hard aan trekken, dan breekt de lont. Dat gebeurt vooral als je al wat verder bent met het werk. Het gewicht van je brei- of haakwerk kan er dan voor zorgen dat de lont gemakkelijker breekt.

Een breuk is gelukkig niet erg. Je kunt de beide stukken lont weer een­voudig aan elkaar zetten. Gewoon de wol aan beide uiteinden een beetje uit­waaieren, de uiteinden op elkaar leggen en tussen de handen losjes weer in elkaar rollen. Dan voor­zichtig door­breien of ‑haken. De lont krijgt in de steek weer zijn stevigheid terug en de “reparatie” zal niet opvallen.

Heel af en toe zitten er in de lont ook wel zwakkere plekken. Wol is een natuurproduct, dat niet altijd 100% regelmatig gekamd kan worden. Er treden tijdens het kammen altijd lichte variaties in dikte op. Dat is inherent aan het materiaal en het is zeker geen productiefout. Maar zoals gezegd, kan een breuk gemakkelijk hersteld worden.

 

Kan ik XXL-breiwerk wassen?

Wol heeft een hoog zelf­reinigend vermogen door­dat het van nature lanoline bevat (wolvet). Daardoor is het vuil­afstotend. Je brei­werk buiten aan de lijn laten luchten, liefst op een vries­koude ochtend, is daar­door meestal vol­doende.

Je kunt je super­dikke brei­werk ook laten reinigen bij de stomerij. Of je kunt het zelf wassen. Dan liefst met de hand met een zacht wol­wasmiddel zoals Eucalan. Beweeg de wol zo min mogelijk, anders loop je kans dat hij gaat ver­vilten. Wassen in de machine kan ook. Gebruik dan wel een was­programma voor tere wollen stoffen.